METEN IS WETEN  wat je hebt (1983) Rob Verheij
 

Om een klacht of aandoening goed te kunnen behandelen, moet je weten wat de oorzaak ervan is. Pijn of lichamelijke ongemakken kunnen allerlei oorzaken hebben. Als we ergens last van hebben, denken we in eerste instantie aan een fysieke oorzaak. Het kan inderdaad zijn dat er iets in ons lichaam niet in orde is. Virussen, infecties en bacteriën doen bijvoorbeeld een aanslag op ons immuunsysteem, met een breed scala aan symptomen als gevolg. Soms weten we niet eens dat zo'n virus of bacterie in ons lichaam actief is en herkennen we de symptomen niet. 

Klachten omtrent onze gezondheid en ons welbevinden kunnen ook een andere oorzaak hebben: stress en/of verkeerde voedingsgewoontes. In de huidige hectische tijd hebben we allemaal periodes waarin we onvoldoende rust nemen en minder gezond eten dan goed voor ons is. Duurt zo'n periode (te) lang, dan gaat ons lichaam protesteren en om aandacht vragen. Ook in dat geval hebben we soms helemaal niet in de gaten waarom we ons niet lekker - of soms erg ziek - voelen. 
En dan zijn er natuurlijk nog lichamelijke klachten die als het ware bij het leven horen. Denk aan menstruatie- en overgangsklachten. Hieronder vallen ook aandoeningen die horen bij het ouder worden, zoals reuma en suikerziekte. 
Het Natuurgeneeskundig Adviesbureau heeft verschillende geavanceerde methoden tot haar beschikking om een diagnose te stellen. 

De Haar-Biotest
Haar-Biotest is een relatief nieuwe diagnosemethode. Daarmee wordt de diagnose gesteld met behulp van een plukje haar. Haar, bloed en urine bevatten namelijk DNA en andere belangrijke informatie over het functioneren van het lichaam. Het prettige van deze diagnosemethode is dat snel en vakkundig een overzicht gemaakt kan worden van hoe uw lichaam functioneert. 
Een plukje haar met foto en een korte beschrijving van het probleem is voldoende Het Natuurgeneeskundig Adviesbureau stuurt dan de uitslag, een voedingsadvies en een voorstel voor therapie terug. Deze test is ook zeer geschikt voor dieren als paarden, honden en katten.